• Október - mesiac úcty k starším
        • Október - mesiac úcty k starším

        • 30. 10. 2023
        • Tak ako končí leto a začína jeseň, tak prichádza aj staroba. Pomaly, nenápadne a nedá sa jej vyhnúť. Človek sa ocitá v jeseni života a spomína na minulosť. Starnutie je zákonitý, nezvratný a prirodzený proces, ktorému podliehajú všetky živé organizmy, teda aj my ľudia. 

          Mesiac október sa nesie v duchu úcty k našim starším, preto by mal byť pre nás všetkých pripomienkou,  uctiť si starších ľudí v našom okolí. Žiaci našej školy si spoločne so svojimi učiteľmi pripravili krásny program, ktorý venovali svojim starším príbuzným. 

          Vľúdne slová, krásne básne, veselé piesne a tance sa niesli celým programom, ktorým vyčarili úsmev na tvári všetkým prítomným. Ďakujeme milá babka, milý dedko, že ste prišli a tešíme sa na vás opäť o rok.

      • Halloween
        • Halloween

        • 27. 10. 2023
        • Pred jesennými prázdninami si žiaci 6. B a 8. A triedy pod vedením svojich triednych učiteliek pripomenuli Pamiatku zosnulých, Sviatok všetkých svätých a oboznámili sa aj so sviatkom Halloween. Venovali sme pozornosť týmto sviatkom, prečítali sme si so žiakmi texty na čítanie s porozumením, odpovedali na rôzne otázky a vypracovali rôzne úlohy zamerané na tieto sviatky. Celá atmosféra sa niesla v duchu halloweenskej výzdoby, sladkostí, žiaci si vlastnými rukami vyzdobili podľa svojich predstáv muffiny a tiež pozvali ostatných učiteľov na pohostenie. Tento deň sme zavŕšili so žiakmi návštevou miestneho cintorína, zapálili sviečky a zaspomínali si tak spoločne na blízkych.

      • Slávnosť 1.svätého prijímania
        • Slávnosť 1.svätého prijímania

        • 25. 10. 2023
        • V sobotu 21.10.2023 v rímskokatolíckom kostole Krista Kráľa sa konala slávnosť 1.svätého prijímania. Eucharistiu prvý krát prijalo 18 našich žiakov. V úvode slávnosti 4 žiaci prijali aj krst. Deviatak Viktor dostal hojnosť milostí obradom uvedenia dospelých do kresťanského života. Obrady obsahovali krst, eucharistiu aj birmovku. Ďakujeme za trpezlivosť a službu nášmu duchovnému otcovi Mgr. Miroslavovi Turákovi. Veríme, že pôsobenie Ducha Svätého na našej škole nám prinesie veľa ovocia.

      • Svetový deň úsmevu
        • Svetový deň úsmevu

        • 23. 10. 2023
        • Prvý októbrový piatok patrí Svetovému dňu úsmevu.

          Zásluhu na tom, že sa zapísal do kalendára medzinárodných dní, mal tvorca prvého smajlíka – Harvey Ball.

          Práve tento pán v roku 1963 započal éru populárnych smajlíkov. Prvý usmievajúci smajlík sa skladal z kruhu, dvoch očí a veľkého úsmevu.

          Vtedy nikto netušil, aký fenomén sa z toho vytvorí.

          Odvtedy sa tento trend rozšíril a na základe neho tu máme viac ako stovky smajlíkov predstavujúcich rôzne emócie.

          Nezisková charitatívna spoločnosť World Smile Foundation, okrem iného, organizuje práve aj Svetový deň úsmevu. Sloganom tohto dňa je: „Urobte láskavosť – pomôžte jednému človeku usmiať sa.“

          Aj žiaci našej školy sa zapojili do aktivity v rámci Svetového dňa úsmevu a vyrobili pre svoju triedu 1 spoločného SMAJLÍKA a vyvesili ho na viditeľné miesto, aby sme sa nezabudli usmievať.

          ...hľadáš dôvod na úsmev? Ak ho nemáš, vymysli si ho. Vždy sa niečo nájde...

      • Zdravý životný štýl - "Viem, čo zjem"
        • Zdravý životný štýl - "Viem, čo zjem"

        • 20. 10. 2023
        • Osvojenie si zásad zdravého životného štýlu je predpokladom dobrého zdravia nielen počas detstva a dospievania, ale aj v dospelosti. Hravou formou sme v rámci projektu „Viem čo zjem“- zdravý životný štýl, motivovali žiakov k vyváženému životnému štýlu a správnym stravovacím návykom. Venovali sme pozornosť a upevňovali tak hygienické návyky, ktoré slúžia na zachovanie zdravia v spojitosti s potravinami, ich manipuláciou v bežnom živote človeka. Prostredníctvom (powerpointovej prezentácie) sme sa zamerali na hlavné témy v oblasti zdravia a zdravého stravovania ako je pitný režim, denný pitný režim, voda, hydratácia, dehydratácia, nedostatok tekutín, ovocie, zelenina, potraviny, prejedanie, hladovanie, tuky, cukry, bielkoviny a hygiena. Jednou z aktivít tohto dňa bolo varenie pudingu s ovocím, príprava pochutín (celozrné pečivo s nátierkou), ovocné misy. Zavŕšením celého dňa, ktorý sa niesol v duchu zdravia a zdravého životného štýlu bola aktivita zameraná na nákup zdravých potravín, žiaci z časopisov vystrihli a nalepili na nákupnú tašku zdraviu prospešné potraviny.

      • Svetový deň jabĺk
        • Svetový deň jabĺk

        • 20. 10. 2023
        • Dnes 20. októbra sme si na našej základnej škole v Chminianskych Jakubovanoch pripomenuli Svetový deň jabĺk. Téma pre tento rok je deň pôvodných odrôd jabĺk. Našim žiakom sme prostredníctvom prezentácie vysvetlili, čo je to odroda. Odroda je skupina jabĺk s rovnakými vlastnosťami. Napríklad s rovnakou farbou plodu, chuťou, veľkosťou a tvarom, typom stopky a šupky, vzhľadom dužiny, výškou stromu či tvarom koruny. A ktorá odroda je stará? Staré odrody sú tie, ktoré vznikli pred rokom 1950. Odrody, ktoré vznikli ako výsledok šľachtiteľstva po roku 1950 nazývame nové odrody. Naši žiaci sa zapojili do triednej súťaže o najkrajšie jabĺčko. Jabĺčka zoradili od najmenšieho po najväčšie, jabĺčka triedili podľa farby, ochutnávali, navzájom si povedali, ktoré je sladké, kyslé tvrdé. Zaspievali pieseň Bolo raz jabĺčko krásne, maľovali makety jabĺčka, kde používali temperové a anilínové farby, lepili natrhané kúsky farebných papierov, lepili kúsky krepových papierov. A ako inak, na konci hodiny nechýbala sladká odmena vo forme sladkého šťavnatého jabĺčka.

      • Medzinárodný deň stromov
        • Medzinárodný deň stromov

        • 20. 10. 2023
        • Všímať si stromy v parkoch, záhradách, sadoch ako súčasť lesného spoločenstva, aj týmito slovami sme sa prihovorili našim žiakom pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov. Kládli sme dôraz a snažili sa poukázať na fakt, že práve lesy (stromy) sú najväčšími producentmi kyslíka na zemi. Aktivitu, ktorú sme pre  žiakov 2. stupňa  pripravili v rámci tohto dňa, bolo sadenie stromčekov na skrášlenie okolia našej školy. Postupne jeden druhému pri činnosti pomáhali, tešili sa z posadených stromčekov a sľúbili, že sa o nich budú príkladne starať. Cieľom tejto aktivity bolo predovšetkým vštepiť žiakom fakt, že stromy sú našim veľkým darom. Aj žiaci prvého stupňa si pripomenuli tento významný deň. Pani učiteľky im pripravili veľmi pekné prezentácie o stromoch v našich záhradách. Potom žiaci odpovedali na jednoduché otázky, riešili rôzne úlohy, zúčastnili sa žiackeho kvízu o stromoch. Stromy hrali vždy dôležitú úlohu v živote našich predkov. Najmä ovocné stromy si ľudia veľmi vážili a preto nikdy nevyrúbali strom v záhrade, ktorý ešte nedával plody. Stromy v našich záhradách, väčšinou jablone, tiež predstavovali miesta, kde sa odohrávali rodinné oslavy a posedenia. Stromy do záhrad sa sadili pri stavbe nového domu, pri narodení dieťaťa. Vedeli ste, že jabloňové aleje okolo ciest, slúžili cestujúcim na občerstvenie, jedlo a pitie zadarmo pre nich aj pre ich kone, ktoré ich viezli. Keď neboli mapy, slúžili jablone okolo ciest ako orientačné body v krajine, alebo ako hranica medzi pozemkami. Cieľom našich aktivít na deň stromov bolo, aby žiaci našej základnej školy poznali ovocné stromy, a aby si uvedomili estetickú a hospodársku hodnotu ovocných stromov v našich záhradách.

      • Európsky deň jazykov
        • Európsky deň jazykov

        • 14. 10. 2023
        • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov (EDJ) oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Tento výnimočný deň sme si na našej škole pripomenuli aj tento školský rok a to prostredníctvom rozličných aktivít prebiehajúcich na hodinách anglického jazyka. Žiaci druhého stupňa vytvárali rozličné plagáty, počúvali nahrávky a čítali úryvky v jednotlivých jazykoch kde ich úlohou bolo identifikovať krajinu, z ktorej daný jazyk pochádza. Následne sa mali zamyslieť nad tým, prečo je dobré sa učiť cudzie jazyky o čom diskutovali s učiteľkou.  Žiaci získali nové poznatky o svetových jazykoch, čím si rozšírili svoje povedomie o jazykovej rozmanitosti a interkultúrnom prostredí a zároveň si uvedomili, že jazykové znalosti sú potrebné na účely žitia, zamestnania či štúdia v zahraničí. 

      • Svetový deň mlieka
        • Svetový deň mlieka

        • 3. 10. 2023
        • Dňa 25.9.2023 sme si pripomenuli Svetový deň mlieka v školách. Jeho cieľom bolo upozorniť na dôležitosť pitia mlieka, na význam a pozitíva mliečneho programu a dôležitosť konzumácie mliečnych výrobkov žiakmi. Podporovať zdravé stravovacie návyky žiakov a zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti správnej výživy. Svetový deň mlieka v školách zaviedla v roku 2000 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). V súčasnosti Európska komisia významne podporuje konzumáciu mlieka svojím programom Školské mlieko. Vyčlenila naň viac ako 100 mil. eur. Program distribúcie mlieka v školách súvisí so základným cieľom Európskej únie vytvoriť zdravšiu a telesne zdatnejšiu Európu. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu žiakov. Mlieko je tekutina, ktorá je hlavným zdrojom prísunu vápnika. Vápnik je dôležitý hlavne pre stavbu kostí, zubov, ale aj celkového stavu organizmu a zdravia žiakov. Žiaci našej základnej školy si zmerali sily v súťaži „Pijem zdravé mliečko“ sledovali prezentácie o ceste mlieka, formou rôznych hravých, tvorivých a vzdelávacích aktivít sa zapojili do oslavy dňa mlieka. Mladší žiaci sa naučili báseň o mlieku: "Mliečko, mliečko to je veda, bez neho sa vyrásť nedá. Bez neho vraj budem malý, nebudem mať žiadne svaly."

      • Farby jesene
        • Farby jesene

        • 3. 10. 2023
        • Jeseň je ročné obdobie, ktoré k nám prichádza vždy v rovnakom čase, ako švihnutím čarovného prútiku. Vždy je iná, no zároveň v niečom rovnaká. S príchodom jesene sa mení celá príroda, mení sa všetko vôkol nás. V tomto období nás príroda obdarúva pestrými farbami lístia, ktoré postupne opadáva zo stromov. Na zemi sa tak tvoria prekrásne farebné koberce. Ktorá farba jesene sa vám najviac páči? V rámci projektu „Vzdelávanie založené na objavovaní a bádaní“ sme začali naše vzdelávanie žiakov na nižšom stupni otázkou. Odpovede boli rôzne. Žltá, červená, hnedá, čierna. Žiaci vnímajú prírodu a uvedomujú si zmeny v prírode na jeseň. Pri plnení rôznych jednoduchých úloh si obohacovali a upevňovali slovnú zásobu, cvičili grafomotorické zručnosti, schopnosť sústredenia a logického myslenia. Formulovali gramaticky správne, jednoduché vety.

      • Otvorenie šk. roka 2023/2024
        • Otvorenie šk. roka 2023/2024

        • 3. 10. 2023
        • Leto nám ubehlo veľmi rýchlo a tak sa naši žiaci 4. septembra opäť vrátili do školských lavíc. Okrem starších žiakov zasadne do lavíc aj 115 nových prvákov. Pani riaditeľka popriala úspešný rok deťom, rodičom  pedagogickým, ale aj nepedagogickým zamestnancom. Po slávnostnom príhovore boli žiaci prvých ročníkov rozdelení do tried a v sprievode svojich nových triednych učiteľov sa presunuli do učební, kde dostali všetky potrebné informácie o fungovaní výchovno-vzdelávacieho procesu na našej škole.

      • Rozlúčka s deviatakmi
        • Rozlúčka s deviatakmi

        • 3. 10. 2023
        • Týmto krásnym príhovorom sa triedna učiteľka Mgr. Hadbavná rozlúčila s našimi deviatakmi:

          „Keď končí sa spoločná cesta, smiech zanikol v tichu opustenej triedy,

          zostanú po nás iba prázdne miesta, na zemi kúsok roztrúsenej kriedy.

          V pamäti zbieraš vzácne chvíle a v ušiach znie Ti ozvena krokov,

          poslednou stránkou triednej knihy zatváraš krásnych deväť rokov.“

           

          Milí moji deviataci!

          V živote nie je veľa udalostí, ktoré sa natrvalo zapíšu do pamäti. Pamätáme si zvyčajne to, čo má pre nás trvalú hodnotu. A ja verím, že z tejto školy, si ich odnesiete hneď niekoľko.

          Stojíte tu pred nami a mnohým z nás v hlave prebieha film ako z malých a nesmelých prváčikov, ktorí pred deviatimi rokmi plní očakávania zasadli do školských lavíc, vyrástli mladí ľudia plný snov a chuti do života.

          Dnešným dňom sa oficiálne lúčite so školou, svojimi učiteľmi i spolužiakmi. Zatvárate za sebou 10-ročnú kapitolu svojho života, veselú i vážnu – od nesmelých a možno trochu vystrašených prváčikov, ktorí pevne stískali mamičkinu ruku, cez roky detskej nevinnosti, postupného dozrievania a uvedomovania si svojho postavenia, učenia sa zodpovednosti, cez pubertu, ktorá vo vašom veku rovnako mávala vami ako i nami, až sa rodičia niekedy čudovali, čo sa to vlastne deje. Každý z nás musí prejsť túto cestu, ktorá býva rôzna, ale vždy je jedinečná, lebo na nej získavame skúsenosti.

          Škola nie je len suma vedomostí, ktoré ste mali možnosť získať, ale i množstvo aktivít, zábavy, krúžkov, súťaží, výletov, exkurzií, ktoré obetujúc svoje pohodlie, vám vaši učitelia venovali, sú to aj vzťahy a kamarátstva, ktoré ste získali. Niektorí ste túto dobu veľmi dobre a vhodne využili, ako sa hovorí – ponúknuté šance ste chytili za pačesy a lúčite sa tak trochu i so smútkom a spomínaním na pekné chvíle v našich – vašich školských laviciach.

          Pamätajte si, že svet a život je aj v tomto zložitom a neľahkom období prekrásny. Majte preto otvorené oči! Život je plný šancí a možností - naučte sa ich správne využiť! Čaká vás spriaznená duša a láska – nech sa vám podarí ju nájsť! Žite tak, aby raz, keď vám život predloží svoj účet, na strane „dal“ bude viac ako na strane „vzal“.

          Na záver piatich, aj keď niekedy ťažkých, ale zato aj krásnych a úsmevných rokov, sa s Vami lúčim tak, ako som začala, veršom:

          Deň ako každý iný,

          ale pre vás nie.

          Prišla tá chvíľa neľahká,

          nastalo lúčenie...

          Pár veršov miesto kvetov

          mám pre vás, veľké moje, naše deti.

          Nech ako slnko v duši vám

          vždy ú s m e v svieti.

          Ako máte žiť? Veď to viete:

          neurobte inému to,

          čo sebe neprajete.

          A urobte inému dobre,

          čo sebe tiež.

          Vám všetkým menovite,

          ako vás vidím dnes:

          len šťastie želám, pokoj, zdravie, úsmev

          a žiaden stres…

          Dobrá práca nech vás zdobí,

          správanie - nie zo zlej doby...

          Dajte svetu správny tón!

          A teraz už zo školy von…

      • Kontakty

        • Základná škola, Chminianske Jakubovany 270
        • +421517761561
        • Chminianske Jakubovany 270 Slovakia
        • 53872801
        • 2121537110
        • Riaditeľka školy: PaedDr. Katarína Goffová
    • Staňte sa naším fanúšikom

      • Prihlásenie